Бутилките за минерална вода се правят от полиетилен терефталат (PET). До сега се считаше, че той е безвреден за човешкото  здраве и се отнася към “безопасните” пластмаси. Германски учени твърдят, че  такова понятие въобще не съществува, защото от тях се отделят вещества, наподобяващи хормона естроген, които попадат във водата и смущават действието на някои полови хормони.

Предходните проучвания са фокусирани главно върху пластмаси, които съдържат бисфенол-а (BPA) и фталати, а PET бутилките са оставени на заден план, защото се считат за безопасни, поне по отношение на здравето.

Според учени от Университета Гьоте във Франкфурт, PET бутилките отделят във водата вещества, които действат като естроген в телата. Рано е да се каже дали със сигурност са вредни, но е факт, че съдържат вредни вещества, както фталатите и бисфенол-а в другите пластмаси.

Тези резултати идват точно на време, защото все повече се говори за големия въглероден отпечатък, който оставят пластмасовите бутилки върху околната среда. Това само подкрепя идеята, че трябва да бъдат забранени или поне  силно ограничени.

Учените използват специални дрожди, които променят цвета си при наличие на естроген. Те променят цвета си при 7 от 9 PET бутилки, водата в които има много високи нива на хормона и едва в 3 от 9 стъклени.

Минералните води в Германия идват от естествени извори и екипът решава, че нивата на тези вещества може да са свързани с произхода им. Затова ги изследва, но предположението им не се потвърждава. Те използват и вид охлюви, силно чувствителни към нивата на естроген. Отглеждат една част от тях в стъклени, а друга - в PET бутилки за 8 седмици. При живеещите в пластмасови бутилки има 2 пъти повече ембриони, което дава повод да се заключи, че нещо от самата бутилка променя репродуктивните им функции.

Може би е време да преоценим факта, че има безопасни пластмаси, маркирани с кодове 1,2, 4 и 5.Новите факти ни карат да се съмняваме в това твърдение и да се замислим по въпроса дали въобще съществуват пластмаси, които са безвредни за здравето ни и околната среда.

Ако искате да избегнете употребата на пластмасови бутилки решението е да използвате филтри за вода в дома и офиса. По този начин пестите пари и най-важното пазите вашето здраве!